Skip to main content

Bekijk ons werk

Zichtbaar resultaat van mooi vakmanschap. Dat doen we samen. De klant, de leverancier en Meldon. Wie die klanten en leveranciers zijn en wat wij voor ze hebben betekend – of zij voor ons?. Dat lees je hier. Ontdek de succesverhalen; geschreven door Meldon, maar gerealiseerd door de fijne samenwerking met onze klanten en leveranciers

 

Lees de volgende case

In gesprek met: Janneke de Louw & Patricia Verboven, (Re)Cover

‘Een succesvol partnerschap voor hoogwaardige zwembadafdekkingen’

(Re)Cover is een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op polycarbonaatlamellen voor zwembadafdekkingen. Het bedrijf is opgericht door Patricia Verboven, Janneke de Louw en Patrick van der Velden, die samen jarenlange ervaring hebben in de zwembadsector. In 2014 hebben ze (Re)Cover opgericht met als doel de traditionele markt voor zwembadafdekkingen te vernieuwen en te optimaliseren. (Re)Cover streeft ernaar om wereldwijd een specialist te zijn in zwembadafdekkingen waar vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd. Hoe het partnerschap (Re)Cover – Meldon tot stand is gekomen en waardoor de relatie zo succesvol is, lees je in deze case.

De uitdaging

(Re)Cover wilde met hun businessplan de traditionele keten van de zwembadafdekkingenindustrie doorbreken. Om dit plan in werking te brengen, waren ze destijds op zoek naar een partner die hen kon helpen bij het ontwikkelen van hoogwaardige producten en expertise had in polycarbonaat. Tijdens deze zoektocht kwamen ze dan ook in contact met Meldon nadat ze hadden gehoord dat Meldon in andere branches innovatieve productiemethoden toepaste, zoals in de automotive-industrie. Het unieke vermogen van Meldon om kennis uit verschillende sectoren toe te passen en nieuwe perspectieven te bieden, maakte (Re)Cover geïnteresseerd in een samenwerking met Meldon.

 — Janneke de Louw, (Re)Cover

“Het unieke aan onze relatie is dat je best of both worlds hebt. Kennis van kunststof en extrusie enerzijds en anderzijds het uitgebreide, persoonlijke netwerk in de zwembadmarkt”

Samenwerking met Meldon

De samenwerking tussen (Re)Cover en Meldon begon in het tweede jaar van het bestaan van (Re)Cover. Het partnerschap was gebaseerd op de gedeelde expertise en het gezamenlijke belang om het beste zwembadprofiel te creëren. Terwijl (Re)Cover hun uitgebreide kennis van de zwembadmarkt inbracht, bracht Meldon waardevolle expertise op het gebied van polycarbonaat uit andere industrieën mee.  Door de flexibiliteit en het vermogen van (Re)Cover om aan specifieke klanteisen te voldoen te combineren met de geavanceerde productiecapaciteiten van Meldon, worden optimale resultaten tot op heden behaald.

Een goed voorbeeld van hoe deze synergie vruchten afwerpt, is de slagvastigheid van de lamellen. (Re)Cover stond namelijk voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat hun profiel bestand was tegen serieuze hagelstenen. In nauwe samenwerking met Meldon hebben ze grondig gekeken naar het verbeteren van de slagvastigheid van de polycarbonaat lamellen. Dankzij deze gezamenlijke inspanning zijn de zwembadafdekkingen van (Re)Cover als beste getest en gecertificeerd voor het Zwitserse Hagelregister.  Het resultaat is dus een uitzonderlijk duurzaam en betrouwbaar product dat zelfs onder uitdagende omstandigheden zijn integriteit behoudt.

 — Patricia Verboven, (Re)Cover

“’Dankzij de succesvolle samenwerking met Meldon kunnen onze klanten wereldwijd vertrouwen op hoogwaardige zwembadafdekkingen”

Resultaten

De samenwerking tussen (Re)Cover en Meldon heeft geleid tot de ontwikkeling van hoogwaardige polycarbonaat TRI extrusie profielen. Het product onderscheidt zich door de combinatie van kwaliteit, duurzaamheid en een breed scala aan mogelijkheden. Zo is het profiel hagelbestendig, energiebesparend en UV-resistent. Door ons partnerschap komen kwaliteit, duurzaamheid en maatwerk samen. De relatie tussen (Re)Cover en Meldon illustreert dan ook de kracht van samenwerking bij het realiseren van innovatie in de zwembadafdekkingenmarkt.

 — Janneke de Louw, (Re)Cover

“’Wij zeggen ook tegen Meldon: wij kunnen erg veeleisend zijn, schakelen snel, en dat moet je aankunnen”

In gesprek met: Peter Feldhaus, Vorwerk

‘'Al 15 jaar lang maakt Meldon gemiddeld 6 miljoen onderdelen per jaar'’

Vorwerk is een bedrijf dat high-end huishoudelijke apparatuur maakt zoals: stofzuigers, keukenmachines en schoonmaakmachines. Hun missie? Om het huishoudelijke leven met hoogwaardige en bovenal duurzame oplossingen te vergemakkelijken. Als familiebedrijf zetten zij zich in om sociaal en ecologisch verantwoord te handelen. Vorwerk en Meldon zijn al een ruime 15 jaar aan elkaar verbonden.

De samenwerking Peter Feldhaus: “Tijdens de eerste kennismaking was ik nog werktuigbouwkundig ingenieur. De gecoextrudeerde onderdelen – afdichtlippen – die wij nodig hebben voor onze producten, werden toen nog bij een andere leverancier ingekocht. Omdat de technische prestaties van Meldon hoog stonden aangeschreven zijn we overgestapt.”

 — Peter Feldhaus, Vorwerk

“Meldon is de specialist op het gebied van extrusieprofielen”

Het product
“De afdichtlippen, die voornamelijk voor stofzuigers worden gebruikt, zijn het belangrijkste onderdeel dat we inkopen via Meldon. Deze producten zorgen voor een uitstekend reinigresultaat. Dit onderdeel heeft een aanzienlijke invloed op de dichtheid van de producten. Belangrijk is dat deze onderdelen ervoor zorgen dat een stofzuiger zowel stof op tapijt als een harde vloer opzuigt.”

Het resultaat
“Meldon heeft een aparte extrusie- productielijn voor ons opgezet. Op dit moment zit deze lijn aan de grens van haar capaciteit, wat betekent dat we overwegen om een tweede lijn op te zetten.

De afdichtlippen betrekken het grootste gedeelte van de samenwerking. Daarnaast hebben we nog tien andere producten die Meldon voor ons maakt. Dat komt neer op een gemiddelde vijf tot zes miljoen onderdelen per jaar.”

Op de vraag wat Meldon bijzonder maakt, antwoordt Peter Feldhaus: “De kerncompetentie van Meldon is extruderen. Op dat gebied zijn echt deskundigen én betrouwbaar. Ik denk dat Meldon de specialist is op het gebied van extrusieprofielen. Ik zie ze dan ook als topproducent.”

Lees de volgende case

In gesprek met: Felix Herbst, BASF & Maurits Basten Meldon

‘De samenwerking met Meldon levert veel tijdswinst’

BASF is het grootste chemieconcern ter wereld en is gevestigd in Duitsland. Zij creëren chemie voor een duurzame toekomst. Zo ook een van de belangrijkste materialen waarmee Meldon werkt; thermoplastisch polyurethaan (TPU). BASF maakt hoogwaardige, lichtgewicht materialen waarmee Meldon aan de slag gaat om extrusieprofielen te maken.

Een samenwerking tussen Meldon en BASF bestaat al zolang Meldons accountmanager Maurits Basten en Felix Herbst zich kunnen heugen. Maurits: “Ik schat zo’n 25-30 jaar”. Hoe deze samenwerking zolang standhoudt? En wat BASF voor Meldon betekent, lees je in deze case.

Behoefte vanuit Meldon
Felix Herbst: “De behoefte van Meldon ligt íets genuanceerder dan dat wij alleen TPU leveren. Het is niet één type TPU dat wij leveren aan Meldon. Elke type materiaal heeft telkens een ander – en zeer specifiek – behoefteprofiel dat uiterst belangrijk is bij het kiezen van de juiste kunststof. Juist op dat punt bieden wij ondersteuning. Dat kan door middel van analyses of proeven zijn om op die manier de eigenschappen te testen. Wij leveren Meldon niet één type product, maar er wordt steeds een specifieke oplossing ontwikkeld voor de betrokken klant. In al die jaren hebben we inmiddels 25 verschillende type producten geleverd aan Meldon.

 — Felix Herbst, BASF

“De zeer open communicatie helpt enorm om tot een goede samenwerking te komen”

De samenwerking
“Een belangrijk punt waardoor onze samenwerking zo goed verloopt, is eigenlijk simpel. Puur de communicatie. Een zeer open communicatie. Dat helpt enorm om tot een goede samenwerking te komen. Vaak vertellen klanten niet alles en dan tast je als leverancier in het duister. Hierdoor is het lastig om de juiste aanbevelingen te doen. Meldon ziet het voordeel van deze openheid. Uiteraard gaan wij daar discreet mee om. Maar dit is bijna bijzonder te noemen. Uiteindelijk denk ik dat je hier alleen maar voordeel uithaalt. Zowel voor jezelf als voor de eindklant. Uiteindelijk lijkt deze openheid en ongecompliceerde uitwisseling tot goede en ook zeer snelle oplossingen. Ontwikkelingsprojecten met andere klanten daarentegen lopen soms jaren, wat natuurlijk ook te maken heeft met het type toepassing. Maar ik denk dat we veel tijd winnen met de manier van samenwerken met Meldon.

Perfecte combinatie
Meldon geeft aan ook feedback te geven aan BASF over hoe een nieuw materiaal geëxtrudeerd kan worden. Maurits Basten: “Ik denk dat we dezelfde manier van denken hebben en dat past gewoon. Wij willen altijd meer doen met polyurethaan. Niet veel extrusiebedrijven doen dat graag, zeker niet als de profielen wat gecompliceerder zijn.” Felix Herbst beaamt dat: “Meldon heeft de proces- en verwerkingsdeskundigheid omdat het gaat om complexe geometrieën en veeleisende materiaalcombinaties met adhesieproblemen bijvoorbeeld. Daarbij komt onze chemisch-technische deskundigheid zoals de kennis van de verschillende eigenschappen van het materiaal. Meldon geeft dan op haar beurt feedback over hoe het materiaal kan worden verwerkt, waarna wij eventueel wijzigingen aanbrengen. Dit is een perfecte combinatie.”

Het eindcijfer
Felix Herbst: “Wij geven de samenwerking met Meldon een 10. Dan heb ik het over de technische samenwerking bij nieuwe producten. Dat vind ik geweldig! Natuurlijk zijn er soms klachten.” Maurits Basten: “Ja, maar dat zijn er maar weinig. Wat de leveranciers van grondstoffen betreft zou ik graag meer samenwerkingen zoals deze zien. Kritisch zijn is soms lastig, maar juist daardoor kom je tot de beste samenwerkingen.”

Lees de volgende case

In gesprek met: Felix Kuepper, LED Linear

‘Dezelfde kwaliteit leveren door het proces te versnellen en de kosten te verlagen’

LED Linear – zoals de naam al doet vermoeden – is gespecialiseerd in lineaire led-armaturen. Zij maken verlichting in verschillende vormen en maten. Van algemene verlichting, accentverlichting tot aan architectonische verlichting. LED Lineair maakt zowel onbuigzame als flexibele armaturen die zelfs de meest prachtige organische vormen kunnen aannemen. Dat de klanten die zij bedienen alleen in de project-business zitten, is geen verrassing. Het bedrijfsconcept is daarom dan ook gebaseerd op maatwerk. Dat betekent dat de klant maximale vrijheid heeft voor het concept van hun armatuur. LED Lineair heeft dus géén standaardproduct, maar biedt een soort gereedschapskist, die de klant mag gebruiken voor het ontwerp.

De uitdaging
Felix Kuepper: “We wilden een product ontwikkelen dat gemakkelijk en goedkoper te assembleren was, maar uiteraard met dezelfde kwaliteit. Het doel van dit product? Het fabricageproces te versnellen, de totale materiaalkosten te verlagen én daardoor nog flexibeler te zijn voor de eindklant. Met dit in gedachte benaderden wij onze extrusiefabrikanten en partners, maar geen van allen waren in staat dit te doen. Van horen zeggen, wisten we dat Meldon goed was in dit soort uitdagingen. We presenteerden ons idee en stap voor stap werkten we dit uit. Vanaf dat moment ontstond er een langdurige samenwerking.”

 — Felix Kuepper, LED Linear

“Versnellen van het fabricageproces door drie materialen in één processtap te combineren”

De oplossing
LED Lineair staat op het punt om een nieuw led-armatuur te lanceren van maar liefst 5 meter. Een product met tri-extrusie en een holle kamer. “Oorspronkelijk wilden wij een tweedelig systeem. Simpelweg omdat wij dachten dat het technisch niet mogelijk was om dit rechtstreeks met en holle kamer te extruderen. Meldon krijgt het voor elkaar om drie verschillende materialen in één processtap te combineren. Hetzelfde product produceren we zelf in lagen; een zeer tijdrovend proces. Het was een lange weg met veel technische hindernissen. De afdeling lichttechniek heeft een groot aantal specificaties die voor ons uiterst belangrijk zijn, maar die juist problematisch zijn voor de productie.

We hadden regelmatig discussie en het gesprek ging vaak over en weer, maar altijd positief. De samenwerking was vanaf dag één buitengewoon goed. De wil, de bekwaamheid en de professionaliteit waren aanwezig. Ons werd niet de maan beloofd – integendeel, ons werd duidelijk gezegd: als we denken dat het niet werkt, dan moeten we ermee stoppen. Dit is iets wat wij niet gewend zijn. Vaak wordt er gezegd dat iets geen probleem is, maar als puntje bij paaltje komt, blijkt het tóch een probleem. Juist door het intensieve contact en de brainstormen, hebben wij problemen omzeilt en weten te voorkomen dat het project zou mislukken.”

 — Felix Kuepper, LED Linear

“Ons werd niet de maan beloofd integendeel: als Meldon dacht dat iets niet ging werken, werd dat gezegd. En dát is wat je wil horen”

Het succes
“Ik denk dat een heel belangrijk punt is geweest dat we vanuit beide kanten flexibel waren. Lukte iets niet? Dan zochten we samen naar alternatieven. Mijn ervaring met andere leveranciers en klanten is dat projecten vaak mislukken omdat partijen geen compromis willen sluiten. Ik denk dat dit het grootste verschil is geweest voor dit succes.”

Het resultaat
“Ik denk dat we enorm trots mogen zijn op dit product. We hebben echt iets compleet nieuws en innovatiefs gecreëerd. Specifiek deze oplossing bestaat nog niet. Daarnaast is het bijzondere dat het product is gemaakt van het materiaal TPU dat beschermt tegen uv-straling. Uiterst belangrijk omdat ons product voornamelijk wordt gebruik als gevelverlichting voor hoogbouw.

Dan wil je dat je verlichting er na twee jaar niet gelig of bruin uitziet. Dit resulteert namelijk in immense vervangingskosten. Veel concurrerende producten zijn gemaakt van een materiaal dat niet weersbestendig is. Er zijn velen die dit soort producten kopiëren, me name in Azië. Maar met dit nieuwe kwalitatief hoogstaand product, zijn wij ze weer een paar stappen voor!”