Skip to main content

Extruderen

Kunststof extrusie: wat is het

Kunststof extrusie is het omvormen van gesmolten kunststof tot een eindeloos profiel, dat kan worden aangepast naar de juiste maat.

Meldon creëert hiermee specialistische maatwerk oplossingen in elke branche. Met onze extrusietechnologie bieden we oplossingen die de productietijd verkorten, de kosten verlagen én betere producten produceert.

Extruderen – kunststof extrusieprofielen op maat

Stelt u zich voor: u beschikt over een productontwerp, een concept. Voor dit nieuwe product bent u op zoek naar kunststof extrusieprofielen om uw ontwerp tot leven te brengen. Het kan gaan om iets simpels, geproduceerd in grote aantallen – of iets unieks, volledig op maat gemaakt. Misschien een combinatie van beide? Geen vraag is te lastig, geen klus te groot. Meldon maakt kunststof extrusieprofielen op maat. En als het nodig is, krijgt u zelfs een custommade extrusielijn voor uw product. Kortom: voor kunststof extrusieprofielen op maat moet je bij Meldon zijn.

Meer weten over de mogelijkheden van extrusie. Lees er over in het whitepaper ‘Innovatieve profielen voor huishoudapparatuur van de toekomst’.

Meervoudige kunststof extrusie: de verschillende vormen

Meldon onderscheidt zich niet alleen in enkelvoudige extrusie, waarbij één soort materiaal wordt gebruikt, maar creëert ook complexere vormen van extrusie. Denk aan: co-extrusie, tri-extrusie en zelfs quattro-extrusie.

Bij meervoudige extrusie wordt er gebruik gemaakt van meerdere machines die verschillende kunststofstromen gelijktijdig verwerken tot één samengesteld profiel. Dit moderne proces maakt het mogelijk om nóg sterkere profielen te maken door de unieke eigenschappen van verschillende materialen te combineren. Hierdoor ontstaan er producten die zodanig zijn afgestemd op specifieke eisen dat we toepassingen kunnen maken voor elke branche.

 

Hybride kunststofprofiel

Naast het extruderen van verschillende kunststoffen in een profiel, kan Meldon ook andere materialen zoals metaal of vezels mee-extruderen. Dit noemen we hybride extrusie. Door het toevoegen van bijvoorbeeld staalband, aluminiumband of versterkende draden tijdens het extrusieproces, combineren wij de positieve eigenschappen en maskeren de nadelen van de afzonderlijke materialen.

Meldon kiest de juiste extrusie-methode voor de functie van het product. Extrusie, oppervlakteafwerking en hoog-nauwkeurige mechanische bewerking van het profiel gebeurt bij voorkeur in een één-productie-stap. Een dure nabewerking is dus niet meer nodig!

Inline bewerkingen voor kunststof extrusie

Indien mogelijk combineren wij additionele bewerkingen in ons extrusieproces (inline). Dit bespaart extra handelingskosten. Oplossingen als ponsen, snijden, boren, zagen, printen en het aanbrengen van plakband of beschermende folies vormen de basis voor onze technische mogelijkheden. Ook inline laserbewerkingen behoren tot de opties.

Het kunststof extrusieproces: hoe werkt het?

Extruderen van kunststof is een productieproces waarbij Meldon verschillende type kunststofmaterialen omvormt tot lange producten zoals buizen, profielen, staven of folies. In een extrusie machine worden de kunststof korrels oftewel het granulaat omgevormd tot een gesmolten massa.

Deze massa wordt met behulp van een verwarmingselement en een ronddraaiende schroef door een matrijs geperst. Nadat het materiaal de matrijs gepasseerd is, komt het bij het kalibreergereedschap aan. Hier zorgt vacuum voor een constante en de juiste vorm. In voorgaande stappen is het profiel vaak nog heet. Maar het kalibreergereedschap zorgt ervoor dat het product gekoeld wordt en gegarandeerd de juiste maat heeft.

Wilt u meer weten over ons kunststof extrusieproces? Dat kan. Meldon legt u graag uit wat de 5 belangrijkste stappen van het extrusieproces zijn. Of wat dacht u van de verschillende technieken?

 

Materialen en kleureffecten

Aan de eigenschappen van producten zitten strikte eisen. Voor de automotive gelden andere richtlijnen dan voor witgoedproducten. Logisch. Dus daarom werkt Meldon met een breed scala aan materialen zoals: TPU (thermoplastisch rubber), polycarbonaat, PMMA, ABS, (glas gevulde) polypropyleen, polystyreen, hard en zacht PVC (uit eigen compoundeer-afdeling), polyethyleen, ABS- en PC-blends, TPE elastomeren, TPO en zogenaamde ‘groene’ kunststoffen.

Daarnaast biedt Meldon een breed scala aan kleuren en structuren aan. Denk aan: transparant, dekkend, diffuus, effen gekleurd, metallic, glans of mat. Zo hebben we voor al uw ontwerpwensen de juiste oplossing!

 

Een custom made extrusielijn voor uw product

Meldon heeft sinds 1949 enorm veel ervaring opgebouwd over een breed speelveld. Of het nu gaat om high-end producten uit voorraad of specialistische maatwerk oplossingen; wij blijven onze productkennis uitbreiden en verdiepen op basis van de nieuwste ontwikkelingen. Hieronder leest u meer over onze specialistische aanpak en oplossingen voor diverse branches.

Wat Meldon zoal maakt

  • Designprofielen voor oa in reis-koffers
  • Profielen, aandrijfsnaren voor transportbanden
  • Onderdelen voor automotive, caravans en agriculture toepassingen
  • Afdichtprofielen voor diverse industriele toepassingen
  • Design profielen voor o.a. reiskoffers en zonwering

Meer weten over kunststof extrusie? Neem contact op!

Benieuwd wat Meldon met kunststof extrusie voor uw bedrijf kan betekenen? Laten we een afspraak plannen en uw wensen doornemen.