Skip to main content

Extruderen

Extruderen – kunststofprofielen op maat

Kunststof extruderen is het omvormen van gesmolten kunststof tot een eindeloos profiel, dat kan worden aangepast naar de juiste maat. In een extrusie machine worden de kunststof korrels oftewel het granulaat omgevormd tot een gesmolten massa.

Deze massa wordt met behulp van een verwarmingselement en een ronddraaiende schroef door een matrijs geperst. Nadat het materiaal de matrijs gepasseerd is, komt het bij het kalibreergereedschap aan. Hier zorgt vacuum voor een constante en de juiste vorm. In voorgaande stappen is het profiel vaak nog heet. Maar het kalibreergereedschap zorgt ervoor dat het product gekoeld wordt en gegarandeerd de juiste maat heeft.

Meervoudige extrusie

Naast enkelvoudige extrusie – extrusie uit één materiaalsoort – kent Meldon ook de meervoudige extrusies (co-extrusie, tri-extrusie en zelfs quattro-extrusie). Meervoudig extruderen betekent dat er met meerdere machines, verschillende kunststofstromen tegelijk tot een profiel worden gevormd.

Hybride profiel

Naast het extruderen van verschillende kunststoffen in een profiel, kan Meldon ook andere materialen zoals metaal of vezels mee-extruderen. Dit noemen we hybride extrusie. Door het toevoegen van  bijvoorbeeld staalband, aluminiumband of versterkende draden tijdens het extrusieproces, combineren wij de positieve eigenschappen en maskeren de nadelen van de afzonderlijke materialen. Meldon kiest de juiste extrusie-methode voor de functie van het product. Extrusie, oppervlakteafwerking en hoog-nauwkeurige mechanische bewerking van het profiel gebeurt bij voorkeur in een één-productie-stap. Een dure nabewerking is dus niet meer nodig!

Inline bewerkingen

Indien mogelijk combineren wij additionele bewerkingen in ons extrusieproces (inline). Dit bespaart extra handelingskosten. Oplossingen als ponsen, snijden, boren, zagen, printen en het aanbrengen van plakband of beschermende folies vormen de basis voor onze technische mogelijkheden. Ook inline laserbewerkingen behoren tot de mogelijkheden.

Materialen en kleureffecten

Aan de eigenschappen van producten zitten strikte eisen. Voor de automotive gelden andere richtlijnen dan voor witgoedproducten. Logisch. Dus daarom werkt Meldon met een breed scala aan materialen zoals: TPU, polycarbonaat, PMMA, ABS, (glas gevulde) polypropyleen, polystyreen, hard en zacht pvc (uit eigen compoundeer-afdeling), polyethyleen,  ABS-/PC-blends, TPE,TPO en zogenaamde ‘groene’ kunststoffen.

Daarnaast biedt Meldon een breed scala aan kleuren en structuren aan. Denk aan: transparant, dekkend, diffuus, effen gekleurd, metallic, glans of mat. Zo hebben we voor al uw ontwerpwensen de juiste oplossing!

Een custom made extrusielijn voor uw product

Meldon heeft sinds 1949 enorm veel ervaring opgebouwd over een breed speelveld. Of het gaat om high-end producten uit voorraad. Of specialistische maatwerk oplossingen. Wij blijven onze productkennis uitbreiden en verdiepen op basis van de nieuwste ontwikkelingen in de markt. Hieronder leest u meer over onze specialistische aanpak en oplossingen voor diverse branches.

Wat Meldon zoal maakt

  • Designprofielen voor oa in reis-koffers
  • Profielen, aandrijfsnaren voor transportbanden
  • Onderdelen voor automotive, caravans en agriculture toepassingen
  • Afdichtprofielen voor diverse industriele toepassingen
  • Design profielen voor o.a. reiskoffers en zonwering

Meer weten? Neem contact op!

Benieuwd wat Meldon voor uw bedrijf kan betekenen? Laten we een afspraak plannen en uw wensen doornemen.