Skip to main content

De voordelen van PVC: deze eigenschappen zorgen voor een breed toepasbaar product

PVC is één van de meest gebruikte kunststoffen in industriële sectoren. Niet verwonderlijk, want van PVC worden producten gemaakt voor de bouwwereld, de transportsector, de medische sector en in voedselverpakkingen. Twintig procent van alle geproduceerde kunststoffen, is PVC. In 1933 werd PVC voor het eerst commercieel gebruikt.

 

Meer weten over PVC-extrusieprofielen en de veiligheidsnormen voor de voedselindustrie? Lees er meer over in het whitepaper ‘alle vereisten voor voedselveilige PVC-extrusie’.

 

Zo wordt PVC gemaakt

De twee belangrijkste grondstoffen voor PVC komen uit olie en zout. Bij de elektrolyse van zout water komt chlorine vrij. Zodra chlorine in aanraking komt met het uit olie afkomstige ethyleen, vormt zich vinylchloride monomeer (VCM). Met het samenvoegen van de moleculen van VCM en met het toevoegen van de juiste stoffen, ontstaat een klantspecifiek recept.

Eigenschappen industrieën
Toegevoegde stoffen hebben een positieve invloed op de eigenschappen van het product. De meest voorkomende eigenschappen van industrieën waarin PVC wordt gebruikt, zijn: Warmtebestendigheid, slagvastheid en hardheid.

 • Warmtebestendigheid:
  Hittestabilisatoren gaan degradatie van PVC tegen, wat kan optreden vanwege verhitting of uv-straling. Dit kan optreden tijdens het verwerkingsproces maar ook bij langdurig gebruik.
 • Slagvastheid:
  Glijmiddelen verminderen de frictie tijdens het werken met PVC. Externe glijmiddelen verlagen de frictie tussen PVC en machines. Interne glijmiddelen verlagen de frictie tussen PVC-korrels.
 • Hardheid:
  Weekmakers worden gebruikt voor zacht PVC, voor vloeren en medische toepassingen. Er zijn meer dan driehonderd verschillende weekmakers, zo’n vijftig tot honderd daarvan zijn geschikt voor commercieel gebruik. Hard PVC heeft logischerwijs geen weekmakers nodig en leent zich goed voor de bouw, denk aan raamkozijnen. De meest gebruikte weekmakers zijn pthalaten, die verdeeld kunnen worden in twee verschillende groepen die allebei hun eigen eigenschappen hebben.

Veelzijdig en breed toepasbaar
De mogelijkheid tot het toevoegen van bovenstaande stoffen, maakt van PVC een veelzijdig en breed toepasbaar product. PVC is geliefd in de bouwwereld en met een reden: De stof kent een goede slagvastheid en weerechtheid. Daarbij heeft PVC goede elektrische isolerende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor kabeltoepassingen.

Meer voordelen van het gebruik van PVC:

 • Makkelijk te verwerken
 • Duurzaam
 • Sterk en licht
 • Volledig recyclebaar
 • Het kan eenvoudig in andere toepassingen worden gebruikt
 • Verbruikt minder energie bij de productie dan elke andere kunststof
 • Transportbanden voor de voedselindustrie

Meldon maakt van PVC gebruik in o.a. de productie van:

 • Afdichtingen voor koffers en koelingen
 • Snaren en meenemers voor transportbanden
 • Afdekstrips voor de bouwwereld
 • Lamellen voor rolafdekkingen van zwembaden
 • Bindbuis voor de tuinbouw
 • Transportrail voor drank knijpzakjes

100+ recepten

Bij Meldon hebben wij een eigen grondstofvoorbereiding met een PVC compoundeer en granuleer installatie. Hiermee kan PVC worden gemodificeerd naar elke gewenste eigenschap. In totaal vindt u meer dan honderd verschillende recepten bij Meldon in huis. Wilt u eens sparren met één van de experts van Meldon over uw nog in te richten of huidige productieproces? We horen graag van u. Neem daarvoor contact met ons op.

 

De voordelen van produceren volgens de richtlijnen van de APQP

Waarom gebruikt Meldon APQP? APQP is een methode om een geavanceerde productkwaliteitsplanning neer te zetten op basis van producteisen. APQP staat voor Advanced Product Quality Planning. Hierdoor weten we precies…

Hoe profiteert u als klant van onze IATF 16949-certificering?

De voordelen van ons kwaliteitsmanagementsysteem Meldon is een IATF 16949 gecertificeerd bedrijf. Dit betekent dat we aan zeer strikte normen en eisen moeten voldoen als het gaat om het lanceren…